Меню Закрити

uk arrow_down_urk

Працюємо з 09:00 до 18:00

для Horeca

(096)177-07-07

Як зрозуміти, що м’ясо зіпсувалося?

24.09.2021

 

За останні пів року в Україні фіксувалося понад 30 тисяч харчових отруєнь. Частина з них — саме через м’ясо. Згадайте масові отруєння шаурмою. Але отруїться можна і вдома, просто з’ївши несвіжу свинину чи курятину.

Зіпсоване м’ясо небезпечне для вживання, оскільки може містити бактерії, які спричиняють лихоманку, блювоту, спазми шлунка та діарею. Ці бактерії розвиваються на м’ясі не лише тоді, коли вже зіпсувалося, але й тоді, коли ви тривалий час залишаєте свіжинину при кімнатній температурі. Наприклад, коли розморожуєте її. Найшкідливіші бактерії, що зустрічаються у м’ясі — це сальмонела і токсична кишкова паличка.

Тож якщо ви купили свіжу свинину чи яловичину й у вас виникають сумніви щодо їхньої якості, радимо звернути увагу на такі фактори.

 

Запах

Найшвидший спосіб дізнатися, чи ваше м’ясо свіже — понюхати його.  Зіпсоване м’ясо матиме виразний, різкий запах, іноді хімічний, а іноді кислий. Також воно може бути взагалі без запаху, якщо виробник вирішив приховати зіпсутість.

 

Текстура

Крім неприємного запаху, зіпсоване м’ясо може бути липким або слизьким на дотик. Також воно втрачає пружність, тому при натисканні на шматок, попередня форма повертатиметься не одразу.

 

Колір

Гниле м’ясо також змінює колір. Наприклад, нормальна курятина повинна бути від синювато-білого до жовтого кольору. Сира свинина — сірувато-рожевого кольору, а яловичий фарш може бути і яскраво-червоного, і фіолетово-червоного, і навіть коричнево-червоного кольорів. Але якщо будь-яке м’ясо має зелені або темно коричневі відтінки — це свідчить про гниття. А отже його потрібно викинути.

До речі, фарш псується набагато швидше, ніж цільний шматок. Це пов’язано з тим, що подрібнене м’ясо більше піддається впливу повітря, а отже шкідливі бактерії мають більше місця, щоб закріпитися на поверхні.

Зверніть увагу, що термічна обробка вже зіпсутого м’яса не врятує ситуацію. Адже якщо у ньому містяться шкідники, вони можуть виділяти токсини, а їх неможливо позбутися під час варіння чи смаження.

Так, не завжди вдається одразу визначити, що м’ясо зіпсуте. Іноді недобросовісні виробники оброблюють його від неприємного запаху або прикривають гниття маринадами. Але якщо бути уважним і знайти того виробника, якому можна довіряти — шансів отруїтися майже немає.

Проте все ж найкращий і найдієвіший спосіб впевнитися у свіжості м’яса — купувати його у день, коли збираєтеся з нього щось приготувати. А ще краще — купувати у магазинах, де є щоденне постачання м’яса. Так ви точно знатимете, що м’ясо не пролежало на прилавку тиждень.