Як (не) треба готувати шашлик. 5 порад

28.04.2021

Здавалося б, усе просто: є м’ясо, є спеції, є гриль чи мангал ось вам ідеальні складові шашлика. Але з кожним роком ми бачимо все більше й більше “нестандартних” порад для приготування, які тільки псують м’ясо, а не покращують його смак.

Тому сьогодні ділимося популярними помилками щодо готування шашлика, які ширяться просторами інтернету зі швидкістю світла. Тому давайте це виправляти.

Помилка 1. Вибір м’яса

Це один з основних етапів на шляху до ідеального шашлика, але чомусь багато хто нехтує цим пунктом. Деякі вважають, що будь-яке м’ясо, посмажене на грилі, виходить смачним. Але ж ми знаємо, що це не так? Найкращі частини м’яса для соковитого і ароматного шашличка шийка та лопатка.

Також важливим фактором у підборі м’яса є його свіжість і вік тварини. Варто обирати  молоде м’ясо, яке не піддавалося заморожуванню. З такої свіжинини шашлик гарантовано вийде соковитим і ніжним. Зі старого чи несвіжого м’яса можна очікувати жорсткі, кислуваті і не надто ароматні шматки.

Примітка. У наші фірмові магазини ми щодня доставляємо свіже м’ясо прямо з ферми. Тому нема потреби купувати у нас свіжинину і заморожувати її. Краще купувати невеликими шматками, але завжди смакувати свіжим м’ясом, яке зберегло усі свої корисні властивості.

Помилка 2. Вибір маринаду

Ох, як багато рецептів маринаду для шашлика з ківі, оцтом чи лимонним соком. І все це для того, аби зробити м’ясо м’яким. Але для чого, якщо ви купили і так свіжу, соковиту і м’яку свіжинину? Власне для того, аби “врятувати” і без цього погане м’ясо.

Тому перше правило маринаду не зіпсуй м’ясо! Все, що потрібно свіжій і натуральній свинині це сіль, перець і цибуля. Усі ці маринади із кислими продуктами минулий тренд, про який точно треба забути. 

Помилка 3. Поливати м’ясо маринадом під час смаження

Цієї помилки припускаються часто, вважаючи, що поливаючи рідиною, м’ясо точно не пригорить. Але все відбувається навпаки. Якщо поливати м’ясо маринадом під час смаження, то рідина, яка потраплятиме на шашлик в процесі смаження, почне випаровуватися. А тому м’ясо почне пригорати і нерівномірно просмажиться.

Якщо ви зробили правильний маринад і дали свинині час в ньому побути, то вона і без цього буде ніжною та соковитою. Як ми вже писали, молодому якісному м’ясу не потрібні якісь додаткові маніпуляції. Особливо під час готування.

Помилка 4. Смажити на одному шампурі і м’ясо, і овочі

Смажити м’ясо на мангалі краще так, що кожен шматочок шашлика щільно прилягав один до одного. Так м’ясо краще просмажиться і стане ще соковитішим.

Натомість що ми часто бачимо? Шампур, на якому і свинина, і цибулеві кільця, і перчик болгарський… Не вистачає хіба що грибочків. Хоча грибочки там теж бувають. Це погана стратегія для готування шашлика. Адже овочі просмажуються набагато швидше, в результаті просто підгоряють, а м’ясу додаткового аромату точно не додають.

Тому краще свинину смажити окремо від овочів. А якщо вже ну дуже хочеться аромату цибульки чи перчика у шашлику, просто покладіть овочі гриль у миску з м’ясом і дайте їм трішки часу побути там, щоб віддати свій аромат.

Помилка 5. Необдумано експериментувати

Свининка з сіллю, перцем і цибулею це звісно супер, але ж іноді хочеться чого цікавенького. Наприклад свининку із солодким присмаком, кисленьким чи навіть пряним. А чому б і ні? Проте експериментувати теж треба продумано.

Є ряд продуктів, які точно не варто поєднувати зі свининою. Так само як і є ряд неочевидних продуктів, з якими можна проекспериментувати. Скажімо, кориця чи зіра, яблука чи сливи.

Для тих, хто любить посмакувати чимось незвичним ми і придумали маринади та соуси, які підкреслюють смак свинини, а не рятують і від цього погане м’ясо. У якості свого продукту ми впевнені, тому радимо скуштувати свининку у соєвому маринаді, або ж в гірчичному чи навіть в апельсиновому.

Проте пам’ятайте, для справжнього свята треба небагато: кілограмчик м’ясця, трішки спецій, цибуля і, звісно, ковбаса! Не робіть помилок і готуйтесь до наступного пікніка.