Меню Закрити

uk arrow_down_urk

Працюємо з 09:00 до 18:00

для Horeca

(096)177-07-07

Ідеальний свинячий бульйон. Рецепт від УПП

01.07.2021

 

Упевнені, що ви бачили рецепти бульйону, де радять брати шматок м’яса на кістці для ідеально чистого і смачного бульйону. Так от, це не завжди вдала ідея. Адже, м’ясо не дає самому бульйону користі. Крім того, після кількох годин варіння воно стане несмачним, тому навряд чи ви зможете його використати для якоїсь страви повторно.

Бульйон — це в першу чергу кістка. Саме вона віддає желатин, який робить рідину густішою і наваристішою. М’ясо може додати трохи аромату, але особливої різниці ви не відчуєте.

Тому якщо ваша ціль зварити класичний наваристий бульйон, запасіться якісними кісточками. Наприклад, свинячими. А як з них варити бульйон і чому варто обрати саме свинячі — розповідаємо далі.

 

Свинячі кістки дешевші, ніж яловичі чи курячі

У наших магазинах свинячі ноги можна купити за 27 грн/кг. Тобто на 100 грн у вас вийде майже 4 кг кісток, а з них ви отримаєте 3 літри бульйону. Крім того, свинячі ноги — це найкраща частина кістки, з якої виходить густий, насичений відвар.

Звичайно, ви не знайдете свинячі ноги у будь-якому магазині, проте їх точно можна побачити на ринку чи у наших фірмових магазинах.

 

Підходить майже для усіх супів

Недарма свинячий бульйон — це основа азійських супів: Рамен, Фо-бо, Том Ям та інші. Для усіх них потрібен світлий бульйон з насиченим смаком, а такий ви можете отримати саме зі свинячих ніг. Крім того, не варто забувати, що традиційні українські супи теж готують зі свинячого бульйону. Зокрема, борщ і капусняк.

До речі, цікаво, що в бульйоні на кістках міститься багато колагену. А ми ж знаємо, що він покращує стан нашої шкіри і ще й зменшує прояви целюліту. Тому бульйон — це не лише корисна страва для тих, хто хворіє, але й для тих, хоче зберегти свою шкіру молодою і пружною.

Завдяки тому, що кістки повільно варяться, білок всередині них розпадається на желатин, а той у свою чергу складається з таких амінокислот, як глутамін, пролін та гліцин. Вони мають багато лікувальних та захисних властивостей, тому часто бульйон є ключовим компонентом на початкових етапах різних дієт та призначень лікаря для зцілення травлення.

 

Свинячий бульйон легко варити

Вам не потрібно знімати з кісток зайве м’ясо, жир чи шкіру, як це може бути з курячими крилами. Ви просто купуєте готові свинячі ноги чи кістки і кладете їх у воду. Вони варяться достатньо швидко та з невеликої їх кількості ви отримаєте густий желатиновий відвар. Ви можете це перевірити, зваривши бульйон за нашим рецептом.

 

Вам знадобиться:

4-5 кілограмів свинячих кісток

Овочі: 2-3 моркви, 2-3 стебла селери, 1 середня цибулина

¼ чашка яблучного оцту

4 л відфільтрованої води

 

Спосіб приготування:

Крок 1. Замочіть кістки.

Покладіть свинячі кістки (або свинячі ноги) на дно каструлі, залийте водою та додайте оцет. Залиште на 30-60 хвилин. Це допоможе витягнути мінерали з кісток.

До речі, щоб збільшити аромат кісток, їх можна попередньо обсмажити. Проте це необов’язково.

Крок 2. Знежирте воду.

Злийте воду з оцтом і залийте відфільтровану. Доведіть кістки до кипіння і очистіть каструлю від накипу. Потім додайте грубо порізані овочі.

Крок 3. Повільно відварюйте.

Увімкніть температуру плити на найнижчу і кип’ятіть рідину не менше ніж 6 годин.

Крок 4. Процідіть.

Дайте відвару охолонути до кімнатної температури, а потім процідіть бульйон в окрему посудину. Овочі, що варилися разом з кістками, можна перекласти в окремий контейнер і використати до майбутнього супу.

Крок 5. Правильно зберігайте.

Бульйон не варто зберігати довше ніж 7 днів. Якщо ж ви не плануєте використати увесь відвар протягом тижня, ви можете його заморозити і використати потім.

Насичений бульйон зі свинячих кісток готовий. Його можна використовувати як самостійний суп з овочами або ж як основу до будь-яких перших страв і навіть соусів. Експериментуйте і пам’ятайте, що смачна страва починається з якісних продуктів.