Вік живи, вік учись. Скільки б за своє життя ви не готували й що, кулінарній майстерності немає досконалості. І навіть якщо ви все перевіряєте на практиці, не варто нехтувати базовими правилами щодо приготування. Вони вам зекономлять і ваш час, і ваші зусилля. Особливо, якщо мова йде про кулінарні поради на кшталт вибору кухонних ножів або використання олії.
Але сьогодні ми підходимо до питання порад з протилежної сторони. Розповімо не про те, як варто робити, а про те, як не варто робити. Тож вмощуйтеся зручніше і перевіряйте, як багато помилок допускаєте ви.
Помилка 1. Не читати рецепт перед приготуванням
Ще колись наші бабусі та мамусі готували по рецептах із власноруч написаних блокнотів. Немає записаного рецепта — немає страви. Проте у нас є інтернет, а тому можна кинути оком на список інгредієнтів і зорієнтуватися як готувати за лічені хвилини. Тим паче, що в мережі знайдеться сотня порад як виправити невдалу страву, якщо раптом таке трапиться.
І практика все ж доводить, що не прочитавши повністю рецепт, навряд чи його вдасться відтворити. Адже кожен кулінар вказує свої пропорції продуктів, а відповідно свій спосіб приготування. Один невірний крок і все буде зіпсовано.
Читання рецепта — не ознака дилетантства. Рецептів дотримуються й знамениті кухарі. Без чіткого процесу, не вдасться зробити жоден кулінарний шедевр, бо ж не можливо усе запам’ятати у голові. Крім того, рецепт дає чітке розуміння того, скільки часу вам доведеться витратити і які продукти та інструменти використати.
Повністю налаштований процес економить і час, і гроші. Адже нікому не потрібна зіпсута страва та ще й даремно витрачена година.
Помилка 2. Не куштувати те, що готується.
Готувати все на око і довіряти власній інтуїції — марна справа. Бо, як мінімум, щось могло піти не так, а не куштуючи страву, ви зрозумієте це тільки в кінці. При цьому продукти використано, час потрачено, а страви так і нема. І як максимум, в процесі приготування ви не матимете змоги на експерименти. Зрештою, ми готуємо для себе, а тому наші смакові рецептори мають бути задоволені результатом, а ми процесом. Без цього приготування перетворюється на рутину, а не цікаве заняття, де завжди можна знайти для себе щось нове.
Помилка 3. Різати м’ясо вздовж волокон
Яке б вам не трапилося м’ясо, його завжди потрібно різати поперек волокон. Так шматочок м’яза буде ніжнішим і його буде простіше прожувати. Особливо, якщо це біфштекс, стейк чи яловича вирізка.
Помилка 4. Різати м’ясо, поки воно ще гаряче
Ще одна помилка, яку часто допускають на кухні із м’ясом — різати його одразу після приготування. Нетерплячість може призвести до того, що весь сік зі шматка витече й у вас залишиться сухе та жорстке м’ясо.
Так, іноді часу обмаль, особливо коли на м’ясо чекають гості. Проте 20 хв гостей не рятують від голодної смерті, а от м’ясо від пересихання — точно. Сік має мати час знову розподілитися у волокнах м’яса і для цього достатньо всього з пари десятка хвилин при кімнатній температурі. А далі — можна нарізати. Проте не забувайте про попередню помилку та намагайтеся різати за правилами.
Помилка 5. Неправильно використовувати чавунну сковорідку
Чавунна сковорідка на кухні — це справжній скарб. Про нього ми писали в окремому матеріалі на сайті. Проте, на жаль, цей скраб іноді потребує трохи більше зусиль, аніж інший інвентар для готування. Так, чавунні сковорідки часто пересихають і покриваються іржею. І це все через неправильне використання.
Намагайтеся після кожного смаження, залишати поверхню сковороди жирненькою. Якщо вам потрібно її вимити, аби змити пригорілі рештки їжі, зробіть це, але одразу ж після миття змастіть крапелькою жиру знову. Саме він буде ідеальним покриттям, що не дозволить металу окислитися.
Помилка 6. Надто часто перемішувати їжу, яка готується
Готуючи щось смачненьке, звичайно ж, буде 1001 спокуса, яка казатиме — «відкрий кришку, перемішай вміст». Але це все дуже хитрі думки, які мозок нам підкидує, аби втамувати власну цікавить і навіть голод.
Будь-що, що ви готуєте, має свої правила. Наприклад, скрембл дійсно потрібно помішувати постійно, щоб створити пухку і ніжну текстуру. А от овочеве рагу не потрібно постійно помішувати, а тим паче підіймати кришку і дивитися, чи там все гаразд.
От бачите, саме тому так важливо читати рецепти. Одна помилка тягне за собою іншу. Адже навіть у такій дрібниці, як перемішування, важливо розуміти, коли це робити і як.