Готові приправи для м’яса зазвичай містять у собі багато зайвих інгредієнтів. Наприклад, зверніть увагу, що першим складником у більшості приправ є сіль. Тобто ви платите не лише за трави, але й дешеву сіль, якої часто у приправах більше, ніж потрібно. Тому найкращою приправою для м’яса завжди буде та, яку ви самі зберете. Аби не помилитися з поєднанням спецій, ми зібрали для вас список тих рослин, які ідеально поєднуються одна з одною і чудово смакують до свинини.
Духмяний перець
Духмяним його назвали не просто так. Якщо добре внюхатися у свіжозмелений перець, вам може здатися, що це приправа з корицею і мускатним горіхом. Але це не так. Особливість духмяного перцю власне у тому, що він дає стравам складний і пікантний запах, який включає ноти інших запашних спецій, іноді навіть гвоздики. Тому він ідеально доповнить свинину приготовану на грилі чи у духовці, додасть їй багатого аромату і смаку.
Насіння кмину
Це достатньо яскрава спеція, яка не любить конкурувати з іншими. Тому найкраще для свинини використовувати її як самостійну приправу, разом із сіллю чи перцем. Кмин ідеально пасує до свинячого фаршу. Недарма булочки з м’ясом частенько посипають кмином. Це справді посилює смак м’яса і робить його аромат цікавішим. Крім того, кмин добре поєднується з корейкою чи вирізкою.
Імбир
Корінь імбиру часто асоціюється з азійською кухнею, проте це геть не означає, що його не варто використовувати у звичних нам рецептах зі свининою. Свіжий імбир може мати дуже «гострий» смак, тому для смаженого м’яса краще використовувати сухий мелений імбир.
Часник
Часник служить універсальною фоновою нотою для усіх страв зі свининою. Проте, як і імбир, він має дуже яскравий аромат у свіжому вигляді. Тому для смаження чи копчення краще використовувати сухий порошковий часник. Але якщо вам подобається яскравий запах часнику, ви завжди можете додати шматочок у розтоплене вершкове масло, аби сповна розкрити його аромат.
Розмарин
Ця рослина ніби створена для м’яса. А якщо ще й поєднати із часником — це буде щось дійсно особливе. Крім того, що розмарин покращує смакові якості свинини, він ще й додає незвичного трав’яного і свіжого аромату. Так, ніби ви готуєте свинину прямісінько у сосновому лісі. До речі, використовувати розмарин можна як в сухому вигляді, так і у свіжому. Аромат від цієї трави у однаково буде яскравим.
Майоран
Ще одне цікаве доповнення до розмарину — майоран. Його аромат схожий на орегано, проте він має трохи м’якші, солодші і тонші ноти.. З майораном легко поєднувати інші спеції і з ним майже неможливо переборщити. Тому якщо вам подобається аромат дикого лісу, трішки свіжості і пряності — спробуйте поєднати цю спецію з тушкованою свининою.
Паприка
Звичайно, паприка — це класика. Вона завжди додає стравам витончений, димчастий смак. А спробуйте замість звичайної паприки додати до свинини копчену паприку. Це буде подвійний бум. Особливо вдало поєднувати цю спецію з кардамоном, імбиром чи куркумою.
Петрушка
Дуже звична для нас рослина може додати свинині зовсім нового смаку, якщо її використовувати у сухому вигляді. Оскільки петрушка має яскравий свіжий аромату, її найкраще поєднувати з італійськими травами, такими як майоран, розмарин, шавлія та чебрець. Ідеально доповнюватиме страви з пастою, салати зі свининою чи кіші.
Лимонний перець
Це не надто популярна спеція в Україні, проте точно варта уваги. Особливість лимонного перцю у тому, що він і пікантний, і свіжий, і трішки кисленький. Тобто кілька ароматів в одній спеції. Дуже часто цю спецію використовують для морепродуктів, проте вона також ідеально поєднується з ніжними і дієтичними шматочками свинини.
Ягоди ялівцю
Часто ці плоди використовують до оленини, баранини, дикого кабана. А все завдяки дуже яскравому аромату, який дозволяє врівноважити запах дичини і додати нотки гостроти та трішечки гіркоти. Проте спробуйте поєднати ялівець зі свининою і ви здивуєтеся, наскільки витонченого смаку може набути достатньо жирне м’яса завдяки одним лише плодам. Найкращим варіантом буде, зготувати маринад з ягодами ялівцю та втирати у шматок свинини безпосередньо перед запіканням в духовці чи смаженням на грилі.
Гірчиця
Одна з найбільш популярних спецій, яку додають до м’яса. І недарма, адже вона має достатньо ніжний, але пікантний аромат, який тільки злегка доповнює страву і не привертає до себе багато уваги. Найкраще використовувати цілозернову гірчицю у поєднанні з медом до реберець чи м’яса на грилі.