Сало — настільки універсальний продукт, що його можна використовувати і як кулінарний жир, і для запікання, і для смаження на грилі, і у якості піджарки, і як сирий делікатес на бутерброд. Як би ви не смакували салом, воно принесе вам багато користі. Оскільки:
- Чисте необроблене сало не має смаку свинини, воно нейтральне
- Сало не містить трансжирів, що робить його здоровішим варіантом, ніж інші кулінарні жири
- Воно має менше насичених жирів і холестерину, ніж масло
- Сало містить здорові мононенасичені жири, як і оливкова олія
- Має високу температуру плавлення, що робить його ідеальним для смаження продуктів
Детальніше про усі переваги сала розповідаємо далі.
Користь від свіжого сала
Не секрет, що свиняче сало дуже корисне для серця, оскільки воно має високий вміст мононенасичених жирів, сприятливих для здоров’я серцево-судинної системи. Сало запобігає накопиченню шкідливого холестерину, який викликає більшість серцевих захворювань.
Крім того, цей делікатес містить у собі вітамін групи В та С, а також мінерали, такі як фосфор та залізо. А ще сало не має у собі цукру, що робить його чудовим продуктом для діабетиків.
Не варто також забувати про олеїнову кислоту. Її вміст у салі складає 45%. До речі, у продуктах її можуть позначати як є Е570, по факту це Омега-9. Ця сполука допомагає повернути еластичність судинам, запобігти утворенню тромбів і прискорити відновлення клітин. Зараз олеїнова кислота високо цінується у космецевтиці, оскільки вона відновлює шкіру, зміцнює волосся та нігті і покращує проникнення інших корисних речовин у шкіру.
Користь від використання сала для смаження
Сало дуже стійке до високих температур, а тому його часто використовують як кулінарний жир для смаження чи запікання. Оскільки сало витримує високі температури, в їжу не потрапляються шкідливі вільні радикали. Також під час смаження на салі не виділятиметься дим, адже середня температура смаження 170°C, а точка диміння сала 190°C.
До того ж сало нейтральне на смак, а тому не перебиватиме аромат страви, як це часто буває з кокосовим маслом, наприклад.
До речі, цікаво, що сало також використовують для випічки. Температура плавлення сала нижче, ніж вершкового масла, а це означає, що під час випікання виділяється більше повітря та пари. Це збільшує саму закваску і робить тісто пухкішим. Це добре працює з тістом для печива, для пирогів чи коржів для тортів.
На перший погляд, може здатися, що сало — це суцільний жир, тому воно калорійне і шкідливе. Але це не так! Сало складається з 39% насичених жирів, 45% мононенасичених жирів та 11% поліненасичених жирів. Нашому тілу ці жири потрібні для засвоєння вітамінів A, D та E. Без харчових жирів організм важко засвоює ці вітаміни, що необхідні для нашого імунітету. Відмовляючись від жирів, ми позбавляємо себе дійсно важливих елементів.
Проте у всьому має бути міра. Не варто зловживати цим делікатесом, адже достатньо з’їсти одну скибочку сала на день, аби запастися потрібними вітамінами. Також варто пам’ятати, що свіже сало, як і свіжа свинина, може бути збудником для різних бактерій, а тому купувати потрібно тільки в тих магазинах, в яких ви можете бути впевнені. Адже неправильне зберігання сала може бути шкідливе для здоров’я.
Наприклад, наше засолене сало можна зберігати у холодильнику всього до 25 діб. Після покупки радимо загорнути шматок в пергамент або бавовняний мішечок і одразу поставити охолоджуватися. Також радимо тримати сало якнайдалі від ароматних продуктів, аби воно не увібрало запах в себе.