Гамбургер — одна з найпопулярніших страв у світі. А підтверджує це факт того, що тільки в США щорічно подають майже 50 мільярдів гамбургерів. Про світову статистику навіть не йде мова. При цьому їдять його і школярі, і багаті бізнесмени. По суті, цю страву, може дозволити собі кожен. Мабуть, тому гамбургери такі популярні. Власне, про це сьогодні й розповімо: від появи страви аж до її популярності.
Як з’явилася котлета?
Історія класичної котлети для бургера починається з Гамбурга. Ще у 12 столітті в Німеччині, у великих містах з’являлися різноманітні яловичі делікатеси у вигляді закусок. Але тільки у 19 столітті ці делікатеси почали набувати великої популярності. Зокрема тоді, коли через політичну революція німці масово іммігрували до Сполучених Штатів. Від так, з німецькими жителями прийшла німецька їжа: пиво і м’ясні тепер були в кожному пабі. А оскільки Гамбург був відомий як експортер високоякісної яловичини, деякі ресторани почали пропонувати нарізаний стейк по-гамбурзьки.
У середині 19 століття в Америці приготування сирої подрібненої яловичини навіть рекомендували для кращого травлення. Тому яловичий фарш почав набувати справді великої популярності. А разом з ним і котлета з фаршу.
Як з’явилася котлета в булці?
Дехто стверджує, що яловичину в булку клали ще в 19 столітті, коли під час промислової революції робітникам фабрик подавали гамбурзький стейк. Оскільки вони їли стоячи, їм було важко і некомфортно різати стейк. А тому один креативний кухар різав м’ясо на скибочки та клав їх у випічку. Таким чином він створив гамбурзький сендвіч.
Проте інші кажуть, що варіація гамбургера з’явилася за інших обставин. Хто б що не стверджував, велику популярність котлети в булці набули після Всесвітнього ярмарку в Сент-Луїсі у 1904 році. На цій виставці побувало чимало людей, зокрема і журналіст New York Tribune. Він написав матеріал про новий бутерброд, який називається гамбургер. Це було чимось новим і досить незвичним, а тому цікавість до страви виросла одразу ж.
Проте були й переломні моменти в історії страви. Якось Ептоп Сінклер у своєму журналістському романі “Джунглі” описав промислове виробництво, в якому яловичину ніби-то наповнювали консервантами й додавали перероблене м’ясо. Також було описано багато деталей, що ніби-то підтверджували негігієнічність м’ясокомбінатів. Це зчинило величезний скандал, але від цього популярність гамбургера тільки зростала. Хоча, звісно, були люди, що на відріз відмовилися їсти цей делікатес через викриті автором деталі. Сам же Ептоп Сінклер навіть не міг уявити, що його вигадані історії можуть сприйняти як правду і настільки підірвати довіру до гамбургера в мільйонів людей.
Проте пройшло декілька років і скандал вщух. Тому починаючи із середини 20 століття відкриваються перші заклади McDonald’s та Burger King. Саме вони стали основними каталізаторами популярності, адже ресторани зробили бургер — їжею швидкого харчування, яку міг собі дозволити кожен.
Зрештою, продаж франшизи McDonald’s та Burger King по всьому світу тільки поширював цю ідею із фастфудом, а тому сьогодні гамбургер вважається найвпізнаванішою й одною з найпопулярніших страв у всьому світі.
До речі, рецепт класичної котлети незмінний вже протягом століття: рублена яловичина з мінімальною кількістю спецій та з ідеальними пропорціями м’яса та сала. Така ж котлета для гамбургера є й в наших магазинах.