Ми часто задумуємося про те, як готувати м’ясо, з якої частини туші, які спеції використовувати і яка температура приготування. Але часто забуваємо подумати ще й про те, на чому ж смажити м’ясо. Так, це така ж важлива деталь як вибір м’яса чи приправ. Адже від того, на якій поверхні готуватиметься стейк чи просто шматок свинини, залежить і спосіб його приготування, і смакові якості. Тому сьогодні розповідаємо про особливості приготування саме на чавунній сковороді. Так-так, звичайній чавунній сковороді, на яких готували ще наші бабусі.
Перевага №1
Якщо правильно використовувати чавунний посуд, жодне м’ясо, картоплина чи хлібчик не прилипне. При цьому ніякого антипригарного покриття там немає, відповідно ніяких шкідливих речовин не виділятиметься в їжу.
Перевага №2
Вона зберігає тепло набагато довше, ніж інші сковорідки, а також рівномірно нагрівається до більших температур, тому м’ясо зготується набагато швидше. Крім того, високі температури дозволяють зберегти соковитість м’яса завдяки тому, що м’язова тканина “схоплюється” одразу і не дозволяє соку витекти назовні.
Зауважте як багато води з’являється у звичайній сковороді після того, як м’ясо трішки просмажиться. Від так, воно не смажиться, а тушкується у власному соку.
Перевага №3
Це екологічний і довговічний посуд, який прослужить вам не один рік. А може й не тільки вам, а ще й вашим дітям. Щоб зіпсувати чавунну сковорідку, потрібно ну дуже постаратися. Так, вона потребує особливого догляду, проте вам точно не потрібно буде через 2-3 роки їй шукати заміну.
Перевага №4
Продукти, які ви смажитимете на чавунній сковороді можна перевертати будь-якими лопаточками. Не має рекомендацій щодо силіконового чи дерев’яного кухонного приладдя. Що знайдете під рукою — те й використовуйте. Оскільки сковорода не має антипригарного покриття, ви нічого не пошкодите.
Перевага №5
Ціна на чавунні сковорідки зазвичай нижча, ніж на сковорідки з покриттям чи індикаторами температур. І все це дуже логічно, бо чавунний посуд не має нічого особливого у складі і технологія його виготовлення теж достатньо проста, відповідно він доступний для кожного.
Перевага №6
Чавунні сковорідки не потребують ніяких особливих мийних засобів. Взагалі, виробники рекомендують мити чавунний посуд звичайною водою. Таким чином на стінах залишатиметься жир з попередньої страви, який слугуватиме чудовим мастилом для чавуну. Адже поверхню сковороди зрідка потрібно змащувати олією, аби вона не пересушувалася і не покривалася іржею.
Якщо помити чавунну сковорідку одразу після приготування страви, поки вона ще тепленька, вам не доведеться відлущувати залишки їжі абразивними мийними засобами.
Звичайно, найбільшою перевагою чавунної сковорідки (особливо сковорідки гриль) є відмінне приготування стейка. На жодній іншій посудині не вийде настільки соковитий і ароматний стейк. Завдяки високим температурам і рівномірному розприділенню її по всій площині сковороди, м’ясо смажиться, а не запікається, і ще й зберігає усі свої смакові властивості.