Меню Закрити

uk arrow_down_urk

Працюємо з 09:00 до 18:00

для Horeca

(096)177-07-07

5 способів маринувати стейк

22.06.2021

Стейк дуже ніжне і витончене м’ясо, з яким потрібно поводитися обережно. Для нього не підійде такий маринад, який ви використовуєте для шашлика. Ба більше, для стейка є й особливі способи маринування, які розкривають його смакові якості сповна. Про них і поговоримо далі.

 

1.Базові інгредієнти

Сіль

Не секрет, що одним з найважливіших складників будь-якого маринаду — сіль. Вона допомагає маринаду просочуватися у м’ясо і підсилювати аромат спецій. А ще це гарантія того, що кожна частинка шматка стейка буде соковитою. Адже сіль також допомагає утримувати вологу всередині м’яса. Вона спочатку витягує сік з м’яса, а потім знову всмоктуються в м’ясо разом з маринадом. Оскільки сіль руйнує білкові структури, створюючи невеликі тріщинки, туди потрапляє більше вологи.

Олія

Більшість трав та спецій розкривають свій аромат саме у поєднанні з олією. Тому додаючи трішки олії, ви підсилюєте смак трав, що є в самому маринаді.

Соєвий соус

Це може стати непоганим замінником солі, проте соєвий соус краще використовувати у якості покращення смаку самого м’яса.

Цукор або мед

Обидва складники не лише додають солодкого смаку страві, вони в першу чергу існують як натуральні підсилювачі смаку. Крім того, цукор і мед дозволяють зробити глазуровану скоринку на будь-якому шматочку м’яса.

 

2. Багато трав і спецій

Чим вища концентрація солі в маринаді, тим більше трав і спецій потрібно, щоб м’ясо увібрало їх смак. Одним з найкращих поєднань трав для стейка є: часник + розмарин + духмяний перець. У вершковому маслі або оливковій олії ці спеції розкриватимуться ще краще. Тому якщо вам подобається аромат італійських чи прованських трав, щедро посипте стейк сумішшю, додайте солі, трішки олії чи вершкового масла — і вуаля, ароматний шматок м’яса готовий.

 

3. Проколювання шматка перед маринуванням

Для того, аби м’ясо увібрало якомога більше маринаду, ви можете проколоти шматок виделкою, утворюючи невеликі отвори. Також надрізи можна зробити ножем. Такий метод краще використовувати для більш жорстких видів м’яса.

 

4. Ванночка з маринаду або вакуум

Помістіть м’ясо у глибоку миску та повністю накрийте його маринадом. Це буде схоже на маленьку ванночку для шматочка м’яса. Залиште його на 30-60 хв і дайте йому поплавати в ароматному маринаді. Якщо у вас не така велика кількість маринаду, помістіть шматок м’яса у пакет, що герметично закривається, і влийте туди весь маринад, який є. Дайте йому побути в пакеті 1 годину і одразу запікайте чи смажте, поступово додаючи до м’яса залишки соусу.

 

5. Маринування протягом тривалого часу

Спробуйте залишити стейк в маринаді на 6-9 годин. Вся мета такого процесу полягає в тому, щоб м’ясо поглинуло максимум смаку. Чим довше ви залишаєте стейк в рідині, тим більше приправ буде у смаку м’яса. Тому додавайте в маринад ароматні спеції (наприклад, розмарин, часник чи чебрець), аби стейк набув цікавого смаку. Зауважте, під час усього процесу маринування, м’ясо треба зберігати у холодильнику.

 

Корисні поради:

– Ніколи не використовуйте один і той же маринад двічі, адже в ньому вже буде міститися сік сирого м’яса. Якщо ви б хотіли використати такий же маринад для картоплі чи батату, приготуйте більшу порцію соусу і поділіть на частинки: одну для м’яса, іншу для овочів.

Яким би смачним не був ваш маринад і яким ідеальним би не був спосіб маринування, дуже важливо розуміти при якій температурі готувати м’ясо і на якому режимі. Без чіткого процесу приготування, усі старання з маринадом будуть просто марними.