Субпродукти — це серце, печінка, язик, нирки, хвости, шлунки та інші частини туші тварини. Такі види м’яса достатньо бюджетні, але дуже корисні для людського організму. Але чому вони дешеві, якщо такі цінні? Річ у тім, що мало хто вміє дійсно смачно зготувати субпродукти. Тож сьогодні ми поділимося кількома порадами, що допоможуть по-новому подивитися на м’ясо, на яке раніше ви навіть не наважувалися звернути увагу в магазині.
Чим корисні субпродукти?
Зазвичай, субпродукти містять набагато більше поживних речовин, аніж саме м’ясо. Зокрема, залізо, білок та кальцій. Наприклад, печінку радять їсти навіть дітям, адже вона укріплює імунітет, підвищує гемоглобін і має протизапальну дію. А мозок допомагає відновити обмін речовин і нормалізувати роботу серця.
Нирки, наприклад, насичені рибофлавіном, фолієвою кислотою та ніацином, що часто продають у таблетованому вигляді за усі гроші світу.
А серце є чудовим джерелом селену, фосфору, цинку і вітамінів групи В, що теж високо цінується у якості вітамінів. До речі, саме яловиче серце містить амінокислоти, що покращують обмін речовин, та сполуки, які сприяють виробленню колагену та еластину, що безумовно корисно для нашої шкіри.
Вишукані субпродукти
До таких можна віднести язик, телячі щічки та печінку. Кожна з цих частин ідеально підходить і в якості основної страви, і в якості закуски. Їх нерідко можна зустріти у ресторанах високої кухні. Проте зготувати вдома – теж не гріх.
До прикладу, язик можна відварити та протушкувати у спеціях. Потім полити шоколадом і вуаля — ресторанна страва за кілька хвилин. На смак язик нагадуватиме гриби, адже в ньому повністю відсутні такі волокна, які є у звичайному стейку.
Або телячі щічки. Їх варто тушкувати довго і на низькій температурі у великій кількості рідини. Так шматочки будуть настільки ніжними, що танутимуть в роті. Подають їх і до овочевих пюре, і до салатів.
А от про печінку більшість людей все ж знає, проте все ще не навчилася правильно і смачно її готувати. По-перше, її ні в якому разі не варто тушкувати довго (15-25 хв), адже шматочки стануть жорсткими й неїстівними. По-друге, не варто псувати смак печінки гострими чи ароматними спеціями. Найкраще за все доповнити її вершковим маслом та ягідним кулі.
Субпродукти на щодень
До таких можна віднести мозок, підшлункову залозу та хвости. Жодна з частин не є естетично привабливою для кулінарії, але спробувавши їх один раз, ви більше не зможете собі відмовити у такому задоволенні. Особливо, якщо зготуєте кульки з мозку.
Його особливість в тому, що структура настільки м’яка, що майже непомітна. Якщо приготувати кульки у фритюрі, це буде у кілька разів ніжніше і поживніше за картопляні крокети. І найцікавіше те, що мозок швидко готується, а тому вам не доведеться витратити на страву багато часу.
Також можна спробувати зготувати “солодкий хліб” з підшлункової залози (зазвичай телячої). Ця страва не має ніякого відношення ні до хліба, ні до солодощів, але саме з такою назвою її знають у всьому світі. Готують солодкий хліб на грилі, в духовці чи на сковороді. Вона схожа на звичайні м’ясні стріпси, проте текстура надзвичайно гладка, ніжна і волога, а смак м’який і вершковий.
Але якщо вам більше до вподоби саме волокнисте м’ясо, спробуйте зготувати телячі хвости. Завдяки тому, що кісти хвоста виділяють дуже багато желатину, м’ясо довкола стає надзвичайно ніжним і вологим. Щоб зробити хвости дійсно такими, доведеться тушкувати їх у духовці мінімум 2-3 години. Проте воно цього варте, можете бути певні!
Субпродукти, які не варто купувати
Відомо, що у субпродуктах міститься холестерин. Особливо у мозку та легенях. Проте він — не найшкідливіше, якщо споживати їх у помірній кількості. Найшкідливіше — це неякісні субпродукти, отримані від тварин, що погано харчувалися. Адже усі домішки, які споживала тварина, потрапляють прямісінько у її нутрощі, а потім до нас у тарілку. Наприклад, на серці та навколо нирок можуть накопичуватися жирові відкладення через те, що тварина вела нездоровий спосіб життя. Тому перед купівлею субпродуктів радимо поцікавитися, в яких умовах вирощували тварину: чим її годували та як випасали. Це допоможе обрати дійсно смачний та корисний субпродукт і не втратити віру у бюджетні види м’яса.