Скільки б хто не говорив про втрату корисних властивостей замороженого м’яса, ми все одно будемо продовжувати його заморожувати, чи не так? Бо це зручно. Іноді купив кілька кілограм свіжого м’яса, приніс додому, розприділив по невеликих шматах і вуаля — заготовки для страв зроблені. Тому сьогодні ми вирішили вияснити — чи дійсно варто заморожувати м’ясо, яка від цього користь і шкода, та як це правильно робити.
Користь
Як ми вже сказали, морозити свіжинину в першу чергу зручно. Уявіть фермера, який забиває свою худобу. Що йому робити із всією тушкою без морозилки? Замороження — єдиний спосіб зберегти вирощене.
Крім того, неодноразові дослідження показали, що замороження не несе суттєвих змін на властивості м’яса і зберігає його смакові особливості навіть після кількох місяців зберігання у морозилці. Більше небезпечне повторне замороження та тривала заморозка при невідповідній температурі.
Шкода
Не будемо заперечувати, що у м’яса є свої мікробіологічні та фізико-хімічні показники і в процесі заморозки вони в все одно будуть змінюватися. Чим вища температура зберігання, тим швидше протікають ці реакції. Наприклад, при -10°C скоріш за все відбудеться окислення міоглобіну. Через окислення смак м’яса може стати гірким і неприємним. Зверніть увагу, що свинина цьому окисленню піддається більше, ніж яловичина, скажімо, тому радимо свинину купувати свіжою в невеликих кількостях, щоб не було потреби морозити.
Проте процес окислення достатньо тривалий. Скажімо, для м’яса максимальний термін — 12 місяців. Тому не слід хвилюватися через заморожене м’ясо, якщо воно зберігається в морозилці до року часу.
Як краще розморожувати?
Якщо говорити про правильне замороження, то в першу чергу слід сказати про маркування. Чи зможете ви згадати, коли поставили м’ясо в морозильну камеру? Очевидно, що ні. Могло пройти кілька місяців, а міг — і цілий рік. Тому щоб точно знати чи м’ясо придатне до споживання — маркуйте пакети датою замороження.
А далі важливий процес розмороження. Щоб правильно розморозити шматок, потрібно занурювати його в холодну воду до повного розморожування і тільки потім готувати. Таким чином краще зберігаються його корисні властивості і якість страждає мінімально. Крім того, таке м’ясо не буде водянистим під час готування і не матиме неприємного запаху, який вбирає із морозилки.
Розмороження у мікрохвильовій або розмороження на столі в кухні у пакеті, якому придбали м’ясо — це те, що тільки шкодить. Також шкідливе повторне замороження. Якщо заморозити і розморозити шматок кілька разів, від нього залишаться лише волокна — про вітаміни чи корисні властивості й мови нема. Адже весь білок переходить в кристали льоду і після розморожування він просто витікає разом з рідиною.
Вихід із ситуації
Звичайно, без морозилки обійтися складно, проте можливо. А що, якщо свіже м’ясо купувати невеликими порціями і вакуумувати їх? Наприклад, завакуумована свіжа свинина може зберігатися до 20 діб. Це майже місяць! І ніякої втрати корисних властивостей чи смаку, і ніяких складнощів із розморожуванням та зберіганням.
Завакуумувати свіжинину можна в усіх наших фірмових магазинах. Ціна вакуумації — 10 грн. А користь від неї — просто неоціненна.