Не достатньо просто вміти зготувати ідеальний соковитий і ніжний стейк, до нього ще потрібно знайти доповнення: гарнір, вино і соус. Поради щодо вина ми описували в попередній статті, а сьогодні ділимося рецептами простих соусів, що доповнять шматок смаженого м’яса і не займуть у вас багато часу на приготування.
Гірчично-вершковий соус
Тушкуйте одну дрібно нарізану невелику цибулю шалот на оливковій олії в сотейнику на середньому вогні. На це вам знадобиться орієнтовно 5 хв, поки цибуля не стане прозорою і м’якою. Далі додайте одну склянку жирних вершків (не менше ніж 30%) і тушкуйте на середньому вогні 2-3 хв, поки соус не почне густіти. Після цього зніміть усе з вогню і додайте 2 столові ложки діжонської гірчиці, трішки солі і перцю. Соус готовий.
Бальзамічний соус з вином
Налийте в невеличку каструлю 1/2 склянки червоного сухого вина і 1/2 склянку бальзамічного оцту. Додайте 1 столову ложку дрібно нарізаного свіжого листя розмарину і доведіть до кипіння. Варіть на невеликому вогні доти, доки маса не загусне і не зменшиться наполовину. Вам знадобиться 15-20 хвилин. Подавати соус можна як охолодженим, так і ще тепленьким..
Часниковий грибний соус
У великій сковороді розтопіть 2 столові ложки вершкового масла на середньому вогні. Туди додайте 400 г тонко нарізаних грибів (наприклад, печериць) і тушкуйте, поки вони не стануть м’якими. Потім додайте 2 подрібнені зубчики часнику і тушкуйте ще кілька хвилин, аби часник встиг віддати весь свій аромат. Після цього додайте ще 2 столові ложки вершкового масла і розмішуйте, поки не розплавиться. Добре перемішаєте усю масу і одразу поливайте цим соусом соковитий стейк.
Соус із травами
Помістіть 100 г свіжого листя запашних трав у чашу кухонного комбайна: петрушка, кінза, базилік. Туди ж додайте 1 чайну ложку копченої паприки, 1 столову ложку соку лимона, дрібку його цедри і краплинку оливкової олії. Блендеріть усю масу доти, доки не побачите, що вона стала однорідною. Навіть якщо у вашому соусі все ще буде видно шматочки зелені, це цілком нормально. Вони додаватимуть страві ще більше елегантності і естетичності.
Блакитний сирний соус
Подрібніть 100 г блакитного сиру Дорблю або Данаблю у кухонний комбайн. Туди додайте 1/2 склянки сметани, 1/2 чайної ложки свіжомеленого чорного перцю і крапельку води. Змішуйте усю масу в блендері доти, поки не помітите, як розбилися усі грудки і соус набув однорідної густої маси. За бажанням туди можна додати трішки солі, проте це необов’язково, адже сам сир достатньо солений і пікантний.
Соус з червоного вина
У невеликому сотейнику тушкуйте 2 столові ложки подрібненої кубиками цибулі і 1 чайну ложку подрібненого часнику аж до м’якості. В окремій посудині змішайте 1/2 склянки червоного вина і 2 чайні ложки діжонської гірчиці. Додайте рідину до цибулі і часнику та тушкуйте ще кілька хвилин. У кінці доповніть масу двома столовими ложками вершкового масла і почекайте, поки воно розтопиться. Зніміть каструлю з вогню і додайте в соус петрушку та спеції (на свій смак).