Яке вино найкраще смакує до свинини?

11.06.2021

Не секрет, що вино, а точніше таніни, які є у вині, розчиняють жири і нейтралізують їх. Відповідно, коли ми їмо багато м’яса, особливо жирного, вино допомагає позбутися важкості в шлунку. Чим більше цих танінів, тим краще засвоюватиметься страва в організмі. Саме тому так часто до м’яса обирають насичені вина. Зокрема, побутує така думка — червоне вино до червоного м’яса.

 

На щастя, свинина не червоне м’ясо, а тому вибір значно ширший. Це м’ясо, з яким можна поєднувати зовсім різні і нестандартні смаки. Зокрема, з деякими стравами зі свинини чудово смакує солодке вино, а з деякими навіть легеньке божеле. Детальніше про популярні страви зі свининою і вино, яке найкраще поєднувати з ними — читайте далі.

 

До шашлика

Так, це саме та страва, до якої чудово підійдуть солодкі та напівсухі вина. Недарма грузини люблять смакувати шашликом саме із солодким, часто навіть в’язким вином. Але для справжніх гурманів більше сподобається сухе або напівсухе із таких сортів як Сіра, Мальбек, Мерло чи Карменер. Зазвичай вони достатньо танінні і добре розкриватимуть смак приготовано на грилі м’яса і ледь відчутний аромат диму.

 

До тушкованої свинини

Тушковане м’ясо трішки ніжніше, ніж шашлик, а тому до такої страви можна не боятися брати щось достатньо легше трішки кисліші вина і без танінів. Наприклад, світлі Шардоне або Совіньйон Блан. Так вино не перебиватиме смак м’яса, а гармонійно його доповнюватиме і додаватиме нотку цікавості трапезі.

 

До смаженої свинини

Відбивні, котлетки чи смажений на грилі шматок свинини краще за все поєднувати з достатньо щільними винами, наприклад, білі із сортів винограду Піно Грі чи червоні із Гарначі.

 

До сиров’яленого м’яса

А ось з хамоном, сиров’яленою ковбаскою чи коппою можна добряче поекспериментувати. Спробуйте відкрити для себе біодинамічні вина, які ще більше додаватимуть цікавості смаку. Скажімо, якщо вам подобаються тваринні аромати, шкірні чи трав’яні, скуштуйте Блауфранкиш або Сент-Лорен. Також можна сиров’ялені делікатеси поєднувати з божеле — легкими, ароматними і не надто складними винами.

 

До закусок зі свининою 

І нарешті, рожеві вина. Саме вони чудово поєднуватимуться з холодними закусками зі свининою. Зокрема, із таких сортів як Темпраліньйо чи Піно Нуар. Проте якщо хочеться чогось дійсно нестандартного, скуштуйте петнат. Це своєрідний аперитив, який зараз на піку популярності через свою легкість і аромат. Його називають провінційним ігристим вином, проте саме завдяки натуральній обробці винограду, тобто мінімальному втручанню в процес, його й полюбили у всьому світі.

 

Тож не бійтесь експериментувати, проте візьмуть до уваги кілька корисних порад: 

  1. Чим складніший смак страви, тим простішим має бути вино. Також це працює і навпаки. Якщо у вас проста страва, обирайте до неї складніше, цікавіше вино.
  2. Для більш жирних страв радимо обирати кисліші вина.
  3. Краще обирати вино до м’яса, а не м’ясо до вина. Тоді у вас є шанс отримати пораду від консультанта винного магазину, який зможе підібрати вино під ваш конкретний запит.