Свинина — біле чи червоне м’ясо?

25.06.2021

Завдяки успішній маркетинговій кампанії з виробництва свинини, ми рефлекторно сприймаємо свинину як біле м’ясо. Технічно свинина все ще класифікується як червоне м’ясо, оскільки вона є продуктом тваринництва. Власне, як яловичина, баранина та телятина. А ми знаємо, що вся худоба класифікується як червоне м’ясо.

Крім того,  колір м’яса також визначає кількість міоглобіну — це білок, який відповідає за червоний колір м’яса і це основний фактор при класифікації червоного та білого м’яса. У червоному м’ясі міоглобіну більше, ніж у білому.

Так, очевидно, що свинина містить менше міоглобіну, ніж яловичина, але вона містить його більше, ніж курятина або риба.

 

То чому ми досі вважаємо свинину білим м’ясом?

Все почалося ще у 1980-х роках, коли світом ширилися дослідження про те, що червоне м’ясо може провокувати серцево-судинні захворювання. Зараз існує низка досліджень, що це спростовують, але тоді це було бомбою сповільненої дії для великого бізнесу, що займався тваринництвом.

Фермери не розгубилися і щоб продаж свинини не втратив свої позиції, вони почали класифікувати м’ясо свині як біле. У США Міністерство сільського господарства навіть започаткувало окреме гасло на підтримку свинини: “Pork. The other white meat” (Свинина. Інше біле м’ясо).

Також міністерство уклало контракти з рекламними агентствами Bozell, Jacobs, Kenyon & Eckhardt для створення національної кампанії на суму 7 мільйонів доларів, що мала б повернути віру у свинину. Може здатися, що це колосальний бюджет на рекламу, проте він був не таким великим, як на яловичину чи курку. Ось дивіться, Національна асоціація тваринництва витратила понад 30 мільйонами доларів на кампанію для популяризації яловичини і 112 мільйонів доларів на рекламу курки. Рекламна кампанія для популяризації свинини була не такою дорогою, але дуже ефективною. Гасло так активно рекламували, що люди повірили в те, що свинина не червоне м’ясо.

Зрештою, така реклама звучала достатньо органічно і правдоподібно. Адже коли ми готуємо свинину, вона набуває білого кольору, як курка чи індичка. А от коли готуємо яловичину, то чітко бачимо, що це червоне м’ясо. Від так, обманути споживача було достатньо легко.

Тенденція з просування свинини як білого м’яса ширилася не лише у США, згодом вона прийшла і до нас. Від так, сьогодні більшість людей все ще думає, що свинина — це біле м’ясо.

Хоча варто зауважити, що в кулінарії свинина все ж вважається білим м’ясом, адже спосіб її приготування схожий радше на курятину, аніж на яловичину. Тому свинину можна класифікувати у різний спосіб. Коли кажемо про корисні чи шкідливі властивості свинини, то варто зазначати, що це в першу чергу червоне м’ясо. А от коли кажемо про секрети приготування свинини, то варто враховувати, що вона потребує такого підходу, який використовують для білого м’яса.