Робимо бургер вдома. Кілька секретних порад

12.05.2021

Бургер здається простою стравою, яку можна зготувати дома за 5 хвилин і отримати таку ж насолоду, як від бу

ргера, приготованого в ресторані. Але, на жаль, це не так. Бургер така ж страва як карбонара чи крильця Баффало, які мають свої секрети приготування. Тому сьогодні розбираємо основні правила приготування соковитого бургера в домашніх умовах і ділимось секретами, які зроблять бургер таким, який готують в ресторанах.

Котлета

Не секрет, що котлета — це основа бургера. Якщо зробити її в неправильних пропорціях і з неправильного м’яса, ніяка булка, сир чи помідор не врятує ситуацію. Так що означає “правильна котлета”?

Секрет №1

В котлеті має бути від 10 до 20% жиру, тому віддавайте перевагу ошийку чи лопатці. З вирізки чи битка котлета вийде сухою і дуже жорсткою.

Крім того, радимо брати не готовий фарш, а купувати шматок м’яса і самостійно перемелювати його на котлети на середній насадці м’ясорубки. Так ви точно будете певні у тому, що пропорція м’яса і сала збережена.

А якщо у вас обмаль часу і геть немає бажання заморочуватися, можна брати готові сформовані котлетки для бургера у наших магазинах. Ми подбали про те, аби підібрати для котлет “правильне” м’ясо і зробити правильний розмір і товщину котлетки.

Також важливо зберегти аромат свіжого м’яса і не перебивати його приправами чи надмірною кількістю спецій. Достатньо трішечки підсолити і додати дрібку перцю для пікантності.

А далі – смажимо. Пам’ятайте, що котлеті зі свинини потрібно до 4 хв на кожну сторону. Якщо пересмажите її, вона буде жорсткою і втратить свою соковитість.

Булка

Далі важливо підібрати “правильну” булку. Тут теж потрібно зберігати пропорції. Адже через щільну булку вам не вдасться сповна відчути смак котлети, а через надто пухку булку, вам здаватиметься, що ви їсте одну котлету.

Булка має бути свіжою, без надмірної кількості насіння і висівок – вони лише перебиватимуть смак. Також булка має бути відповідного до котлети розміру.

Секрет №2

Перш ніж збирати бургер, обсмажте половинки булочки до золотистої скоринки на сковороді гриль. Якщо не обсмажити булку з внутрішньої сторони, вона вбере сік з котлети і перетвориться в кашу.

Соуси

Багато хто думає, що велика кількість соусів допоможе зробити бургер соковитішим. Але це не так. За соковитість відповідає виключно котлета. А соуси дають вологу і жирність.

І так, тут теж важливо зберегти баланс, адже надто яскравий соус просто затьмарить смак котлети, для якої ми так стараємося знайти ідеальне доповнення. Тому обирайте соуси типу барбекю, томатний, айолі чи соус з часником.

Наповнення

Інше наповнення бургера — це діло смаку. Проте сир, помідор, листя салату і мариновані огірки — це класика, від якої важко відмовитися.

Як мінімум, це яскраве доповнення, а як максимум — вони добре поєднуються з м’ясом, гармонійно доповнюючи його. Але тут теж важливий баланс.

Секрет №3

Тому ще один секрет бургера — пропорції і послідовність.

М’ясна котлета повинна йти першою. Її потрібно класти на намазану соусом булку (намазуємо соус безпосередньо перед складанням бургера). Потім на котлету кладемо сир, але його потрібно класти на ще гарячу котлету, аби він трохи розплавився. До речі, найкраще для бургера підходить сир скибочками. Наприклад, чедер.

Потім на сир кладемо малосольні огірочки, далі цибулю, скибочку помідора і перекриваємо усе листям салату чи руколою. Аби смакувати бургером було зручніше, його можна розрізати навпіл.