6 порад, які допоможуть краще зготувати м’ясо

23.06.2021

Іноді щоб приготувати смачне м’ясо не достатньо просто знайти гарний, свіжий шматок. Для цього потрібно ще й знати як саме його готувати. Проте не лякайтеся! Зготувати м’ясо не складніше, ніж зготувати скрембл. Просто потрібно знати кілька секретів, що допоможуть вам це зробити. Про такі секрети пишемо далі.

 

Використовуйте термометр для м’яса

Навіть найдосвідченіші господар чи господиня не можуть знати напевне, наскільки добре пропеклося м’ясо у духовці чи на грилі. Адже якщо ви 100 разів вже готували свинячу вирізку і вам здається, що ви точно знаєте, коли вимкнути духовку, то на 101 раз щось може піти не так. Наприклад, ви купили шматок м’яса більший, ніж зазвичай, а відповідно часу на приготування теж потрібно більше. Власне, термометр допомагає готувати м’ясо завжди вдало і завжди до такого стану, який вам смакує найкраще.

 

Торкайтеся м’яса

Банально, але достатньо багато людей, готуючи м’ясо, перемішують його у спеціях чи маринаді не руками, а ложками чи лопаточками. Так ніби-то гігієнічніше. Проте якщо перед приготуванням ви добре помиєте руки, нічого поганого у тому, аби вимішати свіже м’ясо руками нема. Ба більше, виминаючи його руками тривалий час, м’язова тканина набагато швидше набуде смаку спецій і стане в рази соковитішою.

До речі, цей секрет добре працює з фаршем. Якщо у вас є готовий фарш і ви формуєте котлетки за допомогою ложки, вони будуть достатньо сухі і розсипчасті. Якщо ж ви перед цим вимішували фарш руками протягом хоча б 5 хв і формуєте кульки теж руками, вони вийдуть більш соковитими і добре триматимуть форму.

 

Не відрізайте сало

Зазвичай шматки, в яких багато сала, виглядають неапетитно і неестетично. Проте сало — це скарб для м’яса, бо саме воно робить його соковитим. Не дарма одним з найкращих стейків роблять саме з мармурової яловичини, в якої волокна м’язової тканини оточені салом. Під час смаження сало тане і стає своєрідним провідником смаку і аромату приправ, в яких маринували м’ясо.

 

Перед смаженням, переконайтеся, що гриль чи сковорода гарячі

Не варто ставити м’ясо на нерозігріту сковороду, духовку чи гриль. Адже якщо м’ясо нагріватиметься, а не смажитиметься, ви втратите весь його сік. Якщо ж покласти м’ясо на гарячу сковороду, у гарячу духовку чи на гарячий мангал — волокна м’яса одразу схопляться і не дозволять власному соку витекти назовні.

 

Забудьте про виделку

Якщо ви вже смажите м’ясо, не проколюйте його виделкою. Це буде справжнім злочином проти вашої страви. Адже проколюючи шматки, ми автоматично робимо утвори для витікання соку, а відповідно ви втрачаєте ту вологу, яка й робить м’ясо ніжним. Найкраще використовувати щипці для стейка чи лопатки для невеличких кубиків м’яса.

 

Дайте м’ясу відпочити

Не залежно від того чи це стейк, чи просто тушковане м’ясо, дайте йому 7-15 хв, щоб зм’якнути після високої температури і рівномірно закріпити вологу у волокнах. Якщо ж гаряче м’ясо розрізати одразу, весь сік з нього витече і воно стане жорстким і сухим. Таке ж правило працює і у зворотному випадку. Перед тим як готувати м’ясо попередньо вийміть його з холодильника і дайте побути при кімнатній температурі хоча б 15-20 хв. Холодна свіжинина нерівномірно готується, а тому зіпсує загальний смак страви.

 

Звичайно, це не усі секрети, які допоможуть зготувати соковите і ароматне м’ясо. Проте саме з них варто починати знайомитися з деталями приготування м’яса. Також не забувайте, що усі ці поради не допоможуть, якщо із самого початку ви обрали не надто якісне м’ясо. Адже як ми знаємо — погане м’ясо не врятує нічого, навіть дуже яскраві спеції чи якийсь особливий спосіб його приготування.