5 кроків до ідеального шматка м’яса на грилі

29.06.2021

 

М’ясо на грилі досить базова страва. Проте далеко не усі досвідчені кухарі можуть зготувати ідеальний стейк на грилі відповідно до побажань клієнта, маючи в арсеналі професійне обладнання і всі потрібні аксесуари. А що ж тоді казати про звичайного любителям м’яса на грилі? Таким-от як ми з вами. Як зготувати шматок м’яса на грилі так, аби він смакував не гірше, ніж в ресторані? По-перше, знайдіть свіже і якісне м’ясо, це основа всього. А по-друге, прочитайте наші 5 порад, які покроково опишуть правильний процес приготування м’яса на грилі в домашніх умовах.

 

Крок 1

Спершу висушіть м’ясо, використовуючи паперові рушники або будь-який чистий кухонний рушник без ворсу. Це допоможе видалити зайву вологу, яка тільки шкодить приготуванню. Якщо ж покласти на гриль ще мокре м’ясо, воно почне тушкуватися у цій воді, а не смажитися і карамелізуватися, як цього потребує сам рецепт.

 

Крок 2

Замаринуйте м’ясо спеціями. Базовий набір — це сіль та перець. Дехто не рекомендує посипати стейк сіллю заздалегідь, бо через це назовні виходить надто вологи. Проте з іншого боку, якщо посолити шматок за 30 хв до смаження, ви отримаєте трохи вологи, в якій легко розчиниться сіль і просочиться у стейк. Якщо ж сіль не встигне всмоктатися у м’ясо, вона просто залишиться на поверхні грилю, а відповідно м’ясо буде недосоленим.

Проте так, солити стейк задовго до смаження не варто. За кілька годин вона витягне на поверхню надто багато вологи, а тому м’ясо стане сухим і жорстким.

 

Крок 3

Покладіть шматок м’яса на чистий гриль. Пффф, подумаєте ви. Звичайно, у вас завжди чистий гриль, але переконайтеся у тому, що це дійсно так. Якщо м’ясо буде смажитися на забрудненій решітці чи сковороді гриль, є ризик того, що стейк прилипне до поверхні.

Як тільки ви поклали м’ясо на гриль — забудьте про нього хоча б на 2 хв. Не варто його по кілька разів на хвилину перевертати і дивитися чи ще не готовий. Стейк готують за чітким таймінгом. Зазвичай орієнтуються та вид м’яса та товщину самого стейка. Дізнайтеся скільки часу потрібно кожній стороні вашого шматка і слідуйте чіткому плану. У приготуванні стейка також допомагає градусник для м’яса. Якщо він у вас є, скористайтеся ним.

 

Крок 4

Як тільки ви виймете м’ясо з гриля, зважайте, що ще кілька хвилин температура стейка буде підійматися, орієнтовно на 10 градусів. Цей процес британці називають “carryover cooking” (українського аналога такого терміна поки не існує). Тому аби не пересмажити м’ясо, враховуйте цю різницю і виймайте стейк трішки раніше.

Далі. Пам’ятайте, коли м’ясо гаряче, його структура слабшає, а відповідно утримувати вологу їй все важче і важче. Від так, аби затримати якомога більше соку всередині стейка, просто дайте йому відпочити кілька хвилин. Як тільки м’ясо трішки охолоне, волокна знову стануть пружними і в них збережеться усі соки й аромат — можна починати різати шматок. Для середнього розміру стейка достатньо 10 хв, для великого шматка м’яса краще почекати 20 хв.

 

Крок 5

Останній етап не менш важливий ніж усі попередні. Адже нарізати стейк теж треба правильно. Ви можете помітити на стейку волокна, які утворюють повздовжні лінії. Якщо різати м’ясо слайсами по лінії волокон, навряд чи вам потім вдасться з легкістю прожувати цей шматок. А от якщо різати перпендикулярно до положення волокон, ваш шматок матиме короткі м’язові сполучення, а отже прожувати його буде значно простіше і приємніше.

Звичайно, щоб готувати мармурову яловичину чи стейк Рібай буде замало цих порад. Проте якщо ви готуєте класичний шматок м’яса на грилі — ці 5 кроків точно допоможуть зробити вашу страву ідеальною для сімейної вечері.