Як приготувати стейк

1457458125_getimage_c0afa9881a5476f4f4a514c1bc26e95a_1

Як приготувати стейк

Корисно знати
Стейком, всупереч сформованій в побуті думки, можна назвати не будь-який шматок м’яса або риби, підсмажений на грилі або сковороді. Справжнім стейком буде тільки той, який приготовлений з яловичини. При цьому якість м’яса має вирішальне значення для того, наскільки це блюдо вийде соковитим і смачним. Приготування стейка починається саме з вибору підходящого шматка яловичин. steyk-1

Що враховувати під час вибору м’яса для стейка

Кращим м’ясом для приготування стейків традиційно вважається так звана «мармурова» яловичина. Таке м’ясо отримують, вирощуючи певні породи худоби, який повинен годуватися виключно натуральними кормами (такими, як різні зернові і свіжа трава). Перед тим, як готувати стейк, можна заглянути в наші магазини м’яса Укрпромпостач в Києві. Тут точно знайдеться відповідна яловичина для приготування цього чудового блюда. kakprigotovitstaik1 Існує кілька важливих правил, яких слід дотримуватися під час покупки м’яса для стейка:
  1. Для готування цього блюда потрібно використовувати тільки охолоджене м’ясо. Заморожене ж втрачає свою первісну структуру, і стейк з нього вже не буде настільки смачний.
  2. Для цієї страви ідеально підходить спинна частина, де знаходяться найменш задіяні при русі тварини м’язи. Завдяки цьому м’ясо з цій частині не буде жорстким і волокнистим.
  3. Нарізка цільного шматка м’яса повинне відбуватись строго поперек волокон. Завдяки такій нарізці сік не буде випливати з шматка під час смаження.
  4. Стейк не повинен бути ні занадто тонким, ні занадто товстим. В ідеалі його товщина становить від 2,5 до 4 см.
1457458125_getimage_c0afa9881a5476f4f4a514c1bc26e95a_1

Підготовка м’яса перед приготуванням стейка

Перед тим, як приступити безпосередньо до смаження, м’ясо необхідно дістати з холодильника і дати йому достатньо часу для того, щоб воно змогло прогрітися до кімнатної температури. Мити м’ясо не слід. Зайву вологу з його поверхні необхідно видалити, промокнувши його паперовою серветкою. Іноді перед смаженням кухар вважає за краще замаринувати м’ясо. Для маринаду не слід використовувати соки, готові суміші з пакетів або різні соуси. Цілком достатньо буде присипати шматок м’яса свіжим розмарином, чебрецем чи базиліком, поперчити і посолити за смаком. Багато кухарів сперечаються про те, коли найкраще солити стейк. Деякі вважають за краще робити це вже після того, як страва приготується, мотивуючи це тим, що сире м’ясо, присипане сіллю, може стати занадто жорстким через те, що сіль витягає вологу. Так що в цьому відношенні кожен вибирає час посолу на свій власний розсуд. Перед тим, як помістити шматок на сковороду, необхідно по обидва боки змастити його оливковою або соняшниковою олією. Робиться це тому, що масло підвищує теплопровідність поверхні шматка, завдяки чому він прожаюється більш рівномірно. FlankstejkFlanksteakvmarinadee1491926682444_e3808ac212952bbee2e71818db890f52_1

Жарка стейка

Для того, щоб приготувати хороший стейк, вам знадобиться якісна сковорода з товстим дном. У багатьох господарів напевно залишилися масивні чавунні сковороди радянського виробництва – вони відмінно підійдуть для смаження. Також можна придбати спеціальну сковороду-гриль, або ж смажити стейк на вугіллі. Необхідно суворо стежити за тим, щоб сковорода була розігріта до максимальної температури перед тим, як помістити на неї шматок м’яса.

Коли перевертати і що робити зі стейком після смаження

В цілому після розігріву сковороди процес приготування стейка виглядає наступним чином:
  1. на сковороду помістити замариноване м’ясо, перевертати яке найкраще один раз. Час смаження залежить від того, якою мірою готовності стейка потрібно досягти;
  2. після обсмажування на максимальній температурі вогонь під сковородою слід зменшити і довести стейк до готовності;
  3. після смаження багато поміщають м’ясо в духовку. Це актуально робити тоді, коли планується повна прожарка стейка;
  4. після готування рекомендується дати страві трохи відпочити, накривши його фольгою.
information_items_25274_5267157931d65f52f069e78993cec810_1 Дотримуючись цих нескладних правил з приготування стейка, ви отримаєте чудове на смак блюдо, що стало улюбленим для мільйонів людей по всьому світу.