Гуляш з яловичини

1484240538_1_3000731da8326a5341e7302b5782af71_1

Гуляш з яловичини

Корисно знати
Яловиче м’ясо нежирне, поживне і корисне. У ньому багато вітамінів, заліза та інших необхідних людині речовин. Яловичину можна варити, тушкувати або смажити. Незалежно від рецепта, вона практично завжди виходить смачною. Пропонуємо кілька рецептів гуляшу з яловичини.

Гуляш по-віденськи

Цю страву називають «віденською», але схожі рецепти приготування м’яса є в багатьох кухнях світу. Слов’яни нерідко порівнюють його з печеня. Віденський яловичий гуляш готується дуже просто. При цьому смакові якості страви просто чудові. 4_464c703a6786c97c6ed80a59b149d060_1

Складові:

  1. 0,6 кг яловичини;
  2. 0,5 л будь-якого м’ясного бульйону;
  3. 0,7 кг картоплі;
  4. 0,5 кг цибулі;
  5. 2 ст. л. томатної пасти;
  6. 3 ст. л. топленого масла;
  7. спеції за смаком.
Для гуляшу варто вибрати м’ясо яловичини з мінімальною кількістю кісток. Тоді час на його обробку значно скоротиться, а смакові якості майбутнього страви – покращаться. Очищаємо яловичину від плівочок, миємо й ріжемо на компактні шматочки. обсмажуємо хвилин 15 в глибокій сковорідці. 1_4c6c47a8819969ca9630db126180d0c7_1 Коли м’ясо «підійде», засипаємо в сковороду подрібнену цибулю і пасируємо разом з ним. Картоплю нарізаємо кубиками. З обрізків яловичини (або будь-якого іншого м’яса) варимо і проціджуємо бульйон 3_ff0217f4034f822a4e4609ed8ed868b6_1 2_ed1e2b299159c59de79d1dfdf0a82733_1 У сковороду з підсмаженим м’ясом і цибулею закладаємо картоплю. В окремій ємності розводимо томатну пасту невеликою кількістю бульйону. Вливаємо цей соус і ще 0,5 л бульйону в сковорідку. Все акуратно перемішуємо, додаємо спеції за смаком. Накриваємо посуд кришкою. Тушкувати яловичий гуляш за цим рецептом необхідно близько 1-1,2 години. Готовність страви перевіряти станом картоплі. Протикаємо скибочку зубочисткою або ножем. Якщо картопля розвалюється, значить, гуляш готовий. Подавати його потрібно в глибокій тарілці, посипавши зеленню.

Гуляш з пастою фузіллі

Варені макарони – банальне блюдо, яким точно не здивуєш домашніх. Але якщо приготувати яловичий гуляш з пастою фузіллі, можна зібрати безліч компліментів. Для початку зайдемо в магазин м’яса Укрпромпостач і купимо 600 г добірної яловичини. М’ясо повинно бути свіжим, без жилок і без кісток. ub278371864d58788b6046b582a4d60eb_ce73751ea220fef3da251a9ba0ae38c5_1

Складові:

  1. 0,6 кг яловичини;
  2. 0,4 кг фузіллі (макарони «спіральки» з твердих сортів пшениці);
  3. 0,8 кг консервованих томатів;
  4. 1 стебло цибулі;
  5. 1 стручок гострої паприки;
  6. 1 невеликий зелений перець;
  7. 1 ст. л. борошна;
  8. 2 ст. л. оливкового масла;
  9. 4 ст. л. жирної сметани
  10. спеції.
Заздалегідь відварюємо фузіллі. Макарони повинні бути «аль денте», тобто злегка недовареними. Яловичину миємо й нарізаємо шматочками 4х4 см. Зелений перець і цибулю також подрібнюємо. Розігріваємо на вогні масло. Обсмажуємо на ньому до золотистої скоринки цибулю. Обваляти шматки яловичини в борошні, викладаємо їх в іншу глибоку сковорідку. Смажити потрібно приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку lLSEmVRcJI4wrABHqpLGrw_ef71dddb4adc1e4107bfbce77be48528_1 Коли м’ясо буде готове, додаємо до нього перець, обсмажену цибулю і томати. Сіль, приправи – за смаком. Доводимо гуляш до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і залишаємо на ньому блюдо ще на 20 хвилин. Не забуваємо помішувати! Макарони фузіллі викладаємо на велику плоску тарілку, зверху на них – гуляш. Знімаємо пробу.

Яловичий гуляш з яблуками

Рецепт розрахований на 4 порції, тому відмінно підійде в якості обіду для сім’ї з трьох-чотирьох чоловік. gulyash-650x330

Складові:

  1. 0,5 кг яловичини без жив і кісток;
  2. 0,5 кг м’якоть свинини (вибрати частину туші, в якій менше жиру);
  3. 0,5 кг напівсолодких яблук;
  4. 1 велика цибулина;
  5. по 2 ст. л. сметани, томатної пасти, топленого вершкового масла;
  6. 1 ст. л. борошна;
  7. спеції за смаком.
Яловичину і свинину миємо, підсушуємо серветкою і ріжемо на шматочки середнього розміру. У глибокій сковороді розігріваємо олію. Періодично помішуючи, смажимо на ньому м’ясо хвилин 10. Потім робимо вогонь трохи менше, доливаємо окріп і тушкуємо все це близько півгодини. gulyash_s_yablokom179505_c810792c7924c19eb2b25a490e9c568b_1 Миємо й нарізаємо на невеликі шматочки яблука.  Обсмажуємо їх в олії на іншій сковороді, потім перекладаємо до м’яса. В окремій ємності розводимо томатну пасту невеликою кількістю бульйону. Отриману рідину вливаємо в сковороду з м’ясом. gulyash_s_yablokom179507_3949a9ba561f1c6c8c60c1b272f4abe7_1 Гуляш солимо, перчимо і згущуємо борошном. Останню не забуваємо попередньо підсушити на сковорідці без масла і змішати зі сметаною. Всі інгредієнти добре перемішуємо. Тушкуємо до готовності. Гуляш можна подати з відвареною картоплею, свіжим салатом і / або рисом.

Гуляш з вина

1484240538_1_3000731da8326a5341e7302b5782af71_1

Складові:

  1. 0,75 кг яловичини (краще взяти лопатку);
  2. 0,3 кг картоплі;
  3. 2 цибулини;
  4. 0,2 л білого сухого вина;
  5. зубок часнику
  6. 1 ст. л. томатної пасти;
  7. перець, тмин за смаком;
  8. рослинна олія.
Досить дрібно нарізаємо і обсмажуємо в глибокій сковороді яловичу. Додаємо до неї подрібнену цибулю, вино, спеції і трохи води. Тушкуємо близько 40 хвилин. Потім закладаємо в гуляш картоплю. Заливаємо все водою (картопля повинна бути повністю покрита рідиною). Тушкуємо до повної готовності яловичину та овочі