Басма по Сталіку в казані

maxresdefault_996937ef5ee67ab5e01aa7a88b895b95

Басма по Сталіку в казані

Корисно знати
Басма «по Сталіку» в казані – популярний рецепт блогера «ЖЖ», палкого шанувальника і популяризатора східної кухні Сталіка Ханкішиєва. Це дуже ситне, калорійне, в дусі кращих східних традицій блюдо. Чудово підійде для справжніх сімейних обідів, коли за столом збирається велика родина з батьками, дітьми, близькими і далекими родичами. Рецепт розрахований на 10 порцій. Час готування – 3 години.

Складові

Давно мріяли поласувати Басмою «по Сталіку»? Тоді приготуйте такий набір інгредієнтів:
  • свіже м’ясо яловичини – 1,5-2 кг;
  • сало — 0,2 кг;
  • цибулина – 1 шт .;
  • картопля середнього розміру – 7-8 шт .;
  • цілісні головки часнику – 2 шт .;
  • сир фета – 1 упаковка (200-300 г);
  • свіжі томати – 8 шт .;
  • морква середнього розміру – 7 шт .;
  • білокачанна капуста – 1 качан;
  • солодкий болгарський перець – 2 шт .;
  • спеції, зелень (зіра, паприка, чорний перець) – за смаком.
1

Покроковий рецепт

Крок 1

Басму «по Сталіку» традиційно готують у великому казані з товстим плоским дном. Найкраще, якщо м’ясо буде гаситися на відкритому вогні. Через брак належних умов приготування можна скористатися звичайною піччю. Ставимо казан на піч, але поки не включаємо!

Крок 2

У холодний казан викладаємо шматками середньої товщини (або пластами) сало. Покриваємо їм все дно посуду. Сало буде грати роль підкладки для м’яса та інших інгредієнтів, не дозволить їм пригоріти і наситить ароматними соками. 3

Крок 3

Зверху на сало укладаємо нарізану на середні шматки яловичину. Обов’язково відвідайте мережу Укрпромпостач в Києві і виберіть в ній найсвіжіше м’ясо! Краще брати вирізку без кісток і з мінімумом плівочок. Її зручніше обробляти, і страва виходить просто казковою. Яловичину солемо, посипаємо зірой. Зверху кидаємо крупно нарізані цибулю, моркву, перчик і картоплю. 4 помідори ріжемо на великі шматки і додаємо в це асорті. Головки часнику очищаємо від лушпиння і просто встромляє в овочі. Солимо, заправляємо все спеціями. Наступний шар – нашаткована капуста. Не забудьте відкласти в сторону кілька цілих листя! В кінці ними потрібно буде накрити всі продукти. Капусту в казані приправляем паприкою. шаг 3

Крок 4

Тепер фаршируємо  томати які лишилися. Розрізаємо їх на половинки і витягаємо м’якоть. У невеликій мисці розминаємо виделкою фету, додаємо до неї зелень і подрібнений часник. Все добре перемішуємо і отримуємо ароматну сирну начинку. Заповнюємо нею очищені половинки томатів. шаг 4

Крок 5

Викладаємо фаршировані помідори в казан. Найкраще вибудувати їх компактно по краях, але можна і в довільному порядку. Вибирайте, як більше подобається. Зверху м’ясо і овочі щільно накриваємо цілими капустяним листям. Такий спосіб укладання дозволить пару і ароматів «гуляти» всередині казана і просочувати всі продукти рівномірно. Накриваємо посуд кришкою. Якщо інгредієнти страви виступають над стінками, кришку можна придавити яким-небудь вантажем. Важливо не випускати пар під час приготування Басми. шаг 5

Крок 6

Тепер можна запалити вогонь. Він повинен бути середнім, ближче до малого. Овочі і м’ясо повинні гаситися довго, якісно, а не рясно вирувати або підгорати. Кришку під час приготування не знімаємо. Все вариться у власному соку. Через 2 години страва готова! Знімаємо її з вогню, прибираємо капустяне листя. Все інше перекладаємо в великі тарілки і подаємо на стіл. Бульйон, який утворився під час приготування  можна розлити по невеликих тарілках. шаг 6 Свіжий лаваш відмінно підкреслить смак Басма «по Сталіку». Ви напевно оціните це соковите блюдо. Насолоджуйтесь!